Sunday, March 11, 2012

Honeymoon @ Bali Islands Part 4

Holla..

Banyaklah plk Part1,2,3,4,.....macam bagus je.ahaks.Sorry ya kawan2 sbb byk part.almaklumlah pemalas nk menulis..bila ade mood br la yakin nk berceloteh n share ideas.Maaf ye kawan2.liza dh lama xjenguk blog kwn2 yg lain n drop comment.Masa sgt mencemburui.Maaf sekali lg..Liza xpandai mengarang ayat so kdg2 entry Liza agak bosan ..mana xnyer bahasa bm mcm tunggang langgang.ni la akibatnya bila bekerja n mengerjakan pekerja asing sprt bangla,nepal,sri lanka ni.kuikuikui

ENTRY YG PALING BANYAK GAMBAR =)

Jom JALAN2 di BALI

# SUPIR
- kami sangat pantas datang ke hotel pagi tu..7am dah terpacak ..
- sgt ramah,kelakar..
- asal mmg dr BALI,kristian
- terror speak bi & bm..so senang sgt nk communication
- NAMA???boleh x ckp lupa..hhihiihi..
- Walaupun kami byr sampai pukul 7pm tp dia tunggu/melayan kami sampai pukul 9pm..
- Photografer yg bgs..hehheheh..senang kami nk ambil pic ber2
- RP 400,000..( RM142 ) sbb service bgs..ktrg bg TIPS rm30


Ni la supir kami



Breakfast..ok terbaik..SEDAAPPPPP


Before Jln2..first pic from supir.. =)

# PLACES @ BALI


- banyak sangat tempat2 yang menarik..tp ms honeymoon liza pilih taman ayu temple,uluwatu,tanah lot,jimbaran,kuta,ubud,apa lg ek dh lupa...ada tmpt liza dh pergi masa ngn family tahun 2010,so liza decide yg mn best je..

- tapi waktu perjalanan mn yg nk singgah,supir xkisah..berhenti je mana2.nmpak je kedai,kwsan kg yg jual mcm2 mmg wajibla km mintak supir stop.sepanjang perjalann mmg best,bila samapi bandar mmg buzy,jem n bunyi hon mmg xstop.

- Macam Bandung,Bali pun ramai yg mengemis tp xseteruk bandar2 lain.sbb Bali ni,kebanyakkan rakyat kat situ rajin bekerja,terutama dlm bidang ukiran.mmg perfect.sbb tu kat mn2 je mcm2 kita boleh nmpak kedai ukiran batu/kayu..geram je nk bwk balik kl.ahaks.

- Semua tahu kan Bali mmg unik dgn hasil seni.Kalau hotel,resort,Pub,shop2 mmg dorang hias attraction 5star..Liza suka tgk kesenian & kreatif dorang ni.Oppss menurut supir,rakyat Bali sangat menyanjungi alam bumi.Mereka sgt cinta alam.Sbb tu ada satu perayaan di Bali iaitu Hari Nyepi.Xsilap bulan 3..Sbb Liza pergi 2010 time tu bertembung hari nyepi..1 hari je.la..kira Public.Org2 beragama hindu akan pergi ke pantai mngikut kg seminggu sebelum Hari nyepi.Dorang akan perpakaian warna putih n berarak ke pantai.Pada hari nyepi ,mlm tersebut,semua lampu akan ditutup & aktiviti2 stop,.Supir cakap sbb nk rehatkan bumi.sbb tu kn stop..Liza ingat lagi org2 kg sibuk buat patung ala2 syaitan mmg besar n scary.mcm pertandingan la..Liza akan upload gmbr..(kalau jumpa) ni masa 2010..

Ni tme dorang nak sembahyang ke laut ( 2010 )

Patung yg dibuat oleh org2 kg untuk menghalau semangat Roh Yang jahat ..
(2010 )

Khinzir merata2.Bawak macam ayam je..


- Banyak sangat tempat kami pergi.Penat mmg penat la.tp have fun gile2.Bab2 mkn,sepnjang perjalanan kami xrisau sgt,sbb ada yg tulis HALAL je kami bedal.Masa kami pergi 1 temple diraja ni,agak jauh juga..Cuaca panas.then,kami lepak gerai ala2 mkn tengahari..En husband mkn bakso ayam.Sbnarnya husband ni xsuka bakso tp sbb dia lapar so habis 1 mangkuk.Kami share je mkn sbb Liza takut membazir.Jajan2 & roti ada bwk bekal so xde la kebulur sgt.Yang Best kami minum air kelapa fresh,.Bukan kat malaysia xde tp kelapar dia besar tau.Puas kami nk habiskan 1 biji..nasib order satu.Siap Liza tapau dlm plastik lagi bwklah merata2 ms melawat temple tu..temple tu katanya supir temple diraja.Sekarang digunakan jarang2 n bila function besar je br digunakan.Suka sbb mcm pergi pagoda..( alah yg gmbr kat plastic kacang tu )..hihihi..

- Supir ckp lps pergi melawat temple baru pergi Tanah Lot.Liza sibuk ckp kt husband sana cantik.maklumlah dh pernah pergi so eksyen sikit la.hihhihi.Masa di Tanah Lot xramai sbb tghari,waktu ptg br ramai sbb pelancong semua nk tgk sunset.Dah abes bergmbr,beli ole2,kami gerak ke Uluwatu.Perjalanan sgt jauh sbb lalu bandar & jem plak.Tapi sempat la kami minta supir berhenti beli Dunkin Donut.Lapar sgt.Liza rembat 1 je.Hubby makan 4bj.1 bg supir sbb dia malu2 nk mkn.ahaks..

- Di Uluwatu,Liza nk tgk Kecak Dance.Mmg di Bali wajib hokey.Masa Liza thn 2010 xsempat ,Hanya Barong Dance je Liza tgk.Tapi bila compare dgn dua tarian org Bali ni Kecak Dance lg best,Barong Dance BORRRIIIINNNGGG.xtipu.so nasihat Liza kalau pergi BALI xpyh tgk Barong Dance better hanya Kecak Dance..Tp lama gile la,Kecak Dance ni ttg dewa2 juga n api.Hanya waktu matahri nak terbenam je dorang lakukan tarian ni.Masa dh nk gelap tu mcm scary juga sbb yela tarian ni kan mcm2 pemujaan.so kita as a muslim xbiasa.Tapi at least kita dpt tgk budaya org hindu org bali yg sgt berbeza..

- Habis sudah kami bergerak ke Jimbaran for Romantic Dinner..Dalam puku 8 lbh kami sampai & cari kedai mkn.Ok mmg romantic.makan di tepi pantai,,dgr bunyi2 air laut.Pasir nya..relaks u alls..then ada plk mamat2 bali ni nyanyikan lagu ala2 cinta ni.Liza n hubby gelak2 je sepnjng mkn kat situ.Kt Malysia xmampu den nk cr kedai mkn yg romantik tu.

- Ok penat..balik kedebummmm tidoooooo...bilik cantik,badan penat,mlm tu tido mati masing2.Sedar2 dh pukul 6.30.Waktu malaysia ngn Bali xbyk beza pun.

Temple Diraja


Menggedik jap

Uncle kaunter tiket yg sporting

Muncung sesungut

Gediksss lagi
Inai yg msih orange..bukan merah..selipar tu beli kt bali.rm7
Muka2 honeymoon @ Tanah Lot

Ini bukan makanan ya tapi alat2 sembahyang org2 Bali.setiap pagi,ptg dorang sembahyang menggunakan bunga2 ni & letak dihadapan rumah,kedai,transpot...

Sila Call jika berminat membuat pesanan hihihi

Gigih dorang membuat ukiran patung ni menggunakan batu

Tempat membuat aksesori dr Silver.Kami rembat cincin couple..rm140/2 ring

Basikal replica RM15 beli di Pasar Sukawati 2

Dunkin Donut version Bali

ULUWATU yg GORJESSSSSSSSSSSS

- Tempat yg plg i like..cantik sgt2 view kat situ & banyak kera..hahhahahah...Kera2 situ gumuk & suka kacau pelancong,Kami pergi ke sana kena memakai kain yg dikhaskan kepada pelbagai colour.sbb masuk temple..adat maybe..Ok Liza ni kan pemalas nak meanip..Liza ada copy dr website ttg Uluwatu

*Kuil Uluwatu (Pura Uluwatu) yang terletak 25 kilometer (km) ke selatan Denpasar .Pura Uluwatu adalah sebuah kuil silam yang dibina oleh seorang pendeta Hindu Jawa pada kurun ke-11. Kuil yang terdiri daripada siri bangunan batu yang terletak di tepi cenuram tinggi itu menawarkan pemandangan indah Lautan Hindi bersama gelora badai di bawahnya.

Bayaran masuk sebanyak 6,000 Rupiah (kira-kira RM2.20) dikenakan bagi setiap pelawat dan mereka perlu mengikat selempang kuning di pinggang atau memakai sarung berwarna ungu sebelum melangkah ke pintu masuk.
-------------------------------------------------------------------------

Ramai sgt pelancong


Monyet tgh cari Kutu...hahhaha

- Kechak Dance -

Monyet sesat....
-------------------------------------------------------------------------

- Candle Light Dinner @ Jimbaran Beach -

* Copy paste (mls) hihihi
Pantai Jimbaran Bali terletak di sebelah selatan Kuta dan barat daerah Nusa Dua resort, tempat wisata ini sangat favorit di Bali, karena menawarkan berbagai daya tarik seperti dikenal sebagai pusat makanan laut ( Seafood center) dan suasana sore pantai Jimbaran yang indah dan romantis di saat matahari terbenam atau Sunset.

Kawasan Jimbaran dan kedonganan dikenal sebagai kampung penghasil ikan, dimana sebagian warganya berprofesi sebagai nelayan. Dan lama-kelamaan banyak yang berinisiatif untuk mendirikan restoran/ Cafe khusus untuk olahan dari hasil laut hingga sekarang.

- Masa kami tiba kat sini..muka bdn dh mcm org xmandi setahun..muka berminyak..mls dh nk lyn.Redha je..ahaks,

Welcome Drink.. =)



Yeayyyyyyyyyy tammat dah kot..Next,insyallah ade lagi part 5..Liza dh naik muak tgk pc ni..dh rimas..so baik stop dulu..nest sambung k..adioss

2 comments:

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Yayy bestt buat lg liza! Rina nk bc hehhe

LittleSunshine said...

Ok tggu mood sampai.cominggggg soon ya.tq sudi bc :)

Save the Date


* Merisik : 13/9/2010
* Engagement: Maybe No
* Solemization: 21Oct2011
* HerReception:22Oct2011
* HisReception:23Oct2011