Monday, March 26, 2012

Erk..sakit nya..ketakutan nk tggu results

Assalamualaikum..
Dah makan kawan2..Hari ni Liza mkn nasi lemak homemade..sambal pedas la plk.macam ane la laki ku n kwn2 dia mkn.Liza mmg bekalkan lebih sbb bg kawan2 hubby mkn juga.Pukul 5 bgn nk buat nasi lemak punya pasal.hopefully xsakit perut la.Lada tu beli kat kedai 1 Malaysia,cwgn Wangsa Maju..blend byk2 simpan dlm peti ais. =)

Liza tgh ketakutan.sebab dah seminggu sakit.Mmg sebelum ni Liza sll bgn pagi2 dlm pukul 3pg.or 4pg sbb nak kencing.Then bulan lps..Liza byk tahan xlarat nk turun bwh gi toilet,pukul 5.30pb br bangun kencing sbb time tu dh bangun,mandi siap2 pergi kerja.Minggu lps Liza xde feel nk kencing.Selalu kalau kencing kan kita ada sense nk kencing ini x.Liza rasa pedih kt pinggang & punding kencing.Kadang2 kiri kadang2 kanan.Selalu sangat sakit & Liza akan pergi ke toilet.

Liza rasa pundi kencing Liza mcm xdapat nk simpan air kencing.So setiap kali minum,mesti 10minit kemudian,pundi kencing sakit..& pinggang.Liza selalu check kat internet faktor2 sakit buah pinggang atau batu karang.Ada juga la salah satu faktor tp kebanyakkan mesti bila time kencing sakit.Kes Liza ni pulak xsakit bila time kencing.Ok je..cuma no feeling nk kencing..feeling nya terasa sakit kt pinggang or pundi.

Semalam ,Liza dah pergi ke klinik & minta doc buat blood test & urine test.Sebab Liza risau kalau ada penyakit heavy.Memamg menakutkan.Liza xnk kena operate or ada sakit2 yg heavy.Tak mau duk hospital sbb xsuka bau ubat.Liza mmg jenis xpandai mkn ubat.Xtau la bila results keluar.Scary.Doc ada bg ubat mcm soluble tp still juga sama xrasa nk kencing.

Kulit Liza pun tiba2 keluar biji2 kat liang roma tu.teruma kt lengan kanan n kiri.Mmg la buat bertambah risau.Lepas satu2 penyakit.Liza ni dari kecik sampai besar ada je pob.Liza ingt lg ms Liza form 6,Liza derma darah,tiba2 sebulan kemudian,doc tel ckp Liza kn buat blood test.Sebab darah Liza positif hepatitis B.2 Bulan keluar masuk ambil darah je & makan ubat.Then Liza try ubat kampung.After 3 years,Liza mcm xselesa.Tp ms Liza sek men selalu demam tiap2 bulan tau.Lepas ubt kg,pawang tu ckp dh xde sbb dia buang kuman hepatitis tu menggunakan telur..Dah jauh pergi berebut ke Johol,n9.Tp Liza mmg sihat ,xde demam,bdn dh mula naik.& Liza masuk uitm ok xde masalah.Liza pun xjumpa doc pun.

Masa Liza kerja .liza saja je la ambil blood test di klinik kerajaan,sbb nk test.Tiba2 doc tu ckp negatif hepatitis.Liza mmg pelik la.Alhamdulillah mungkin sbb ubat kg tu mujarab,Memang pawang tu famous utk penyakit kanser,seluruh malaysia dtg berubat,Kalau nak pi berubat mmg kn ambil no tau & kalau liza sampai 7.30 pg,turn Liza pukul 4 baru dapat jumpa pawang tu.Dia menggunakan ayat2 alquran & ber ngaling telur n tekan2 kat bahagian yg sakit tu.Bila pecahkan telur tu mg nmpak telur tu berketul2 ibarat kuman yg disedut.rasanya 4 kali kot Liza pergi.Ayah Liza samapi sekarang bawak kwn2 dia yg sakit kanser,batu karang,pergi ke sana.

Kawan2 doakan Liza keputusan dr doc tiada2 apa2 or penyakit yg xkronik.wawawa sangat takut.Setiap kali berdoa,mcm2 yg Liza pikir..hopefully semuanya selamat =) amin

8 comments:

Gadis said...

insyaallah xde ape-ape...banyakkan berdoa yer...=)

Hunny Kitty said...

insyaAllah tak de pe2 ..jgn risau sangat.....doa banyak2 moga tak de yg seyes sangat la pai nak kene operate ke ape ke....

kaklong said...

syukur....don wory dear! :)

~ NANA ~ said...

liza...i doakan supaya u sihat je...insyaAllah result tu xde pape :)

LittleSunshine said...

Tq semua.hopefully semua ok.walaupun skrg still kwncing xbtoi lg ni.sakitttt

Syima Syaz said...

insyaallah takde apa2 liza...

LittleSunshine said...

Alhamdulillah ,kencing kotor sikit.lega

butterfly said...

salam liza bleh x bg tau kat area mana liza dptkan rawatan kampung tue? suami akak penghidap hepatitis b...

Save the Date


* Merisik : 13/9/2010
* Engagement: Maybe No
* Solemization: 21Oct2011
* HerReception:22Oct2011
* HisReception:23Oct2011