Tuesday, January 4, 2011

Duit Maybank semua lesappp...

Salam...

Sudah berada dirumah..OK cool.wah hari ni 4 Jan 2011..memangla hari yg paling diingati oleh aku..Knp.?

Tujuan nk tulis pasal entry aku nk share & xmau kwn2 kena mcm aku gak.Mistake sendiri.okies..

Sape ada Maybank2u???U all pernah x dpt email from mybank group for secure update account?Be4 ni mmg selalu aku dpt,boleh dikatakan everymonth n selalu la aku ikut instruction & xde jadi apa2 pun.

Tapi kebetulan mggu ni akaun dlm mybank ber+ sbb senang if aku nk uat TR utk bayar apa yg patut so,Aku saving dlm mybank.Nak di jadikan cerita.aku dpt email dr mybankgroup pg td n updatela service dlm pukul 12..Follow ...follow n follow..



n Request TAC...10minits lps tu..dpt msg from 66628..aku punya account dh TR










$$$$$$$$$$$$$$$$$RM 2,700.000 TO 3RD PARTY...




ok..diam seketika,dlm hati bila ms aku buat TR ni..Aku check dlm account mybank2u..EH..knp tggl 68.23 sen.......PANAS SELURUH BADAN...


aku terus call pihak bank..then,rupa2nya AKU KN TIPU....ada org hack account aku melalui security td.Ok..relaks jap...Operator mybnk tu suruh aku check payment history and aku tgk succesful to SURAT BIN VARSO..eh bila masa aku knl mamat ni & xde palk aku bg or mntak account no dia..

pelik ..pelik..memang sah duit aku selamat tr ke org indonesia tu..xguna tol..Secara rasmi aku punya account bank & maybank2u dh dibatalkan oleh pihak bank.Aku disuruh buat laporan polis.Pihak bank ckp duit tu mmg xdpt.


Nangis meraung2 dlm opis..tel Bf.dia pun terkejut n suruh buat laporan polis.Pergi IPD GOMBAK..settle report gi myabnk yg terdekat..Juz buat laporan.

Kesimpulannya.duit simpanan yg nk beli barang2 kahwin sudah lesap..hancuss musnah nk shopping SALE CNY..Tel mak,cerita dr A-Z..tel kakakku2..cerita A-Z.Thanks for support morral.

- Nangis airmata darah pun xguna,perkara dah nk jadi.Mistake aku juga..cuai.Tapi aku selalu dgr ramai yg kena,xkan xde tindakan pihak bank.Terang2 aku dlm statment,no akaun mamat indon tu..so kan blh trace dr situ..

- Mcm bermimpi plak,tak percaya hari ni aku hilang duit mcm tu jer,Aduhai...nasib oh nasib.Insyallah semuanya ada hikmah.Tuhan tu maha kuasa.Sepandai2 tumpai melompat jatuh jua.

- Hopefully cukupla aku seorang/last yang kena.Kesian kalau org yg susah dr aku yg kumpul duit sampai bertahun2 hilang mcm ni.Menangis,meraung xguna..Silap2 mamat indon tu dh joli katak kat sana..sial tol..gunakan kepandaian dlm internet dgn ambil duit org..mmgla...&^%$#(&^$@@*&



p/s:Hati2 yaa..jgn jadi macam aku ni..orait

36 comments:

.: an :. said...

sedihny... dear... sabar byk2 ea... mgkin hilang kat cni, tapi insyaallah ade rezeki kat tmpt lain... kan?

dyll basri said...

phew, klu aku, mau meraung weh... sabar babe.. hot girl wont cry.. sadness make us stronger, rite..

(btw, kita sekampung okeh... i know ur auntie amy hehehe)

LittleSunshine said...

an: tu la ..liza pun pikir positif mungkin dugaan nk kawen.entah2 nnti esok lusa,rezeki ber+..kita mn la tau kan..thanks ya

dylla: mmg dh meraung ms mula2 tau tu.sampai cubit pipi ingt mimpi..he3
sbr n sbr..

oh yake...knl ya achik along liza tu..=)

iedchan said...

owh yee...memang tak leh caya la mende2 ni..huhu..selalu gak dpt emel2 tu..lagik2 leas byr tax dulu..sabar k..ade hikmah tu

cik syahira said...

assalamualaikum.

omg, speechless sekejap.

saya selalu dapat email dari maybank. pada awalnya saya buat tak tahu je.

lepas tu dia ada bagi warning apa entah, saya cepat-cepat call maybank tanya kebenaran email tu.

dia kata tu tipu. dia minta saya forward email tu ke maybank dan mereka akan ambil tindakan. email-email macam tu memang banyak sekarang.

maybank maklumkan pada saya, mereka tak pernah hantar email pada saya. saya ada juga tanya, macam mana nak bezakan website maybank yang asal dengan yang palsu.

mereka kata lihat pada url maybank:

https://www.maybank2u.com.my

s bermaksud secured.

jika ada kemusykilan selepas ini, better rujuk pada maybank customer services.

harap maklum.

Rilla said...

Mungkin ada hikmahnya tu, siapa tahu kan?

Rilla tak pernah layan emel-emel macam tu. First time dapat, terus call Maybank. Diorang suruh ignore. Sejak hari tu ignore je.

Insya Allah, ada rezeki kat tempat lain nanti.

noridaramli said...

be strong dear....biar org tu tanggung dosa...mgkn xde rezki awk tp mana tahu ade rezki lain...insyaallah...apeyg jd ade hikmahnya...yg peliknya Maybank mcm xnk btanggunggjawab je...maknanya security utk web Maybank2u langsung xde fungsi..trok tol Maybank ni

LittleSunshine said...

iedchan: tu la liza terlepas pndang plak td.selalu details check..mende dh nk jd =( thnks ya

cik syahira: thanks for info..mmg btol apa yg u note tu.liza dh kena br check dgn mybank2u n tahu semua menda tu..isk isk..

sekarang mcm2 perkara yg luar dugaan berlaku..

LittleSunshine said...

rilla: bgsla la rilla dh call bank, liza ni aissshh boleh follow jer.sebelum ni ok jer follow..pandai dia tggu baki byk br nk amik duit..100-200 xnk amik..bila beribu2 amik plak..insyallah..amin..

noridaramli;AMIN..harap2 mcm tu la..yup liza pun rasa mcm tu..dorang mmg xmik port/action..sekurang2 nya buatla something..xkan nk tggu semua customer dia abes duit..ni pun xtau nk buka br account mybnk x..

Nur Iman said...

Sedih dan terkedu...Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.Mungkin duit tu bkn utk awak.sabar ye..Pernah org bgtau saya, jika terjadi begini, cuba niatkan sedekah.Mn tau bertambah saham pahala kelak.Sekadar berkongsi....

Nur Iman said...

Sedih dan terkedu...Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.Mungkin duit tu bkn utk awak.sabar ye..Pernah org bgtau saya, jika terjadi begini, cuba niatkan sedekah.Mn tau bertambah saham pahala kelak.Sekadar berkongsi....

K.I.N.A said...

sedihnye..dugaan nk kawen ni..tu la..xkn xle detect berdasarkan no acc..

wawa Yusoff said...

dear, sabar banyak2.
nextime carefull ye.
kalau nak pakai maybank2u jgn bukak melalui e-mel. direct je type URL dia.

sabar ye, dugaan. insyaallah ada hikmah atas ape yang jadi..

LittleSunshine said...

Nur Iman: last2 liza gak yg terkena.ingt hilang cikit2 ni amik semua =( ujian dr Nya

Kina:actly kwn Liza kata bleh,report kat cyber security,tp dorang ckp org mybank lepas tgn. semoga tuhan membalas..tu jer..duit blh dicari,nyawa xblh.

Lala said...

innalillah.

dugaan ni. dugaan macam2 bentuk dear. sabar eh. ALLAH uji kita dengan caraNYA, kita balas dengan kesabaran.

LittleSunshine said...

Lala: tu la ujian kpd hambanya..
sabar tu separuh dr iman.Liza rs mcm tgh bermimpi je lg..

Byzura Mj (By) said...

mak ai...bahayanya!!!! tp by slalu check duit bertambah. serius. so mana dtg duit tu tak pasti lah. tanya tunang ada masuk duit ke.. dia kata takde.. huiiiiiii kalau lah hilang merana gak lah... sabar dear..

LittleSunshine said...

by: okla tu duit ber++..liza ni zero..
jahat org yg amik tu ..duit org nk dirikan masjid..so pasti tuhan membalasnya

"cikkin" said...

sedihnye bc cte u..takut if it happen..lebih2 pada mereka yg telah bersusah payah kumpul..sabar ye..may b ade hikmah di sebalik kejadian..

LittleSunshine said...

cikkin: kejadian sedih awal 2011..wawa..ada 9month++ je nk kawen..em puasla nk cr duit lg nie

LisaLisut said...

what the???? why must to indon!!! fuck.kalau i pun meraung!!! tak berkat idup org tu.grrrrr

~ mizzAmy ~ said...

lorr... siannya kat u. selalu jugak dengar pasal2 email2 nie. pernah jugak dpt email tapi mmg ignore je. lagi satu, if bukak website bank sila pastikan diorg nyer url ada https://

LittleSunshine said...

LisaLisut; emm begitula yg terjadi kat liza smlm..meraung dh smlm..hari ni pun sm..lau ingat mula la sedih...2,700.....wa3

MizzAmy:mmg slh liza juga..sibuk je nk update..last2 kn hack..aduhai.kalaulah blh return back..kn best

Liyanaroxx said...

Sabar ye?kalo kena kat kita pon mmg meraung gak!kisah u sebijik sama dengan kisah one of my opismate (blogger) gak...baca kisah dia kat sini...baru jadik gak dec 2010...

http://diana1185.blogspot.com/2010/12/jangan-klik-pada-link-mana-mana-email.html

lina said...

salam...
ya ALLAH.. kesian kat awk..
ada hikmah di sebalik kejadian..

hope kte semua berhati2 lepas nie.. mmg da ada byk email mcm nie.. dan betul.. maybank x pernah send email mcm tuh..

bf saya pernah dpt email mcm tuh..
dia suruh sign in kat maybank2u kan..??? step by step dia bagi.. and it was look so real mcm maybank nak update web..
tp nasib baik dia tersedar bila last skali dia suruh request tag n emailkan tag number tuh...

so untuk pengajaran.. if mana2 pihak yg mintak kte request tag, mmg la kena berhati2..
penipu nie mmg bijak..

da byk sy dengar about maybank nie.. security servise da kurang..

sorry.. bebel panjang plak.. =)

LittleSunshine said...

Liyanaroxx: liza dh baca dah.sm la case..mmg ramai yg kena kan..nsb baik total dia sikit..liza ni..huk huk..sedihhh

lina: security mybank sgt low..sng je org buat mcm tu..xtau la action mcm ane lg..entah2 staff mybank yg dalang semua ni.. =p

dyn said...

sabar ye..harap ada la tindakan susulan dr pihak berkuase...mungkin rezeki awak ada dlm bentuk lain..pray hard..

LittleSunshine said...

dyn: amin..Hanya tuhan sj yg tahu.sgt mengharap miracle berlaku skrg ni..sbr je la..xpe2..duit blh dicari...........walaupun susah n perit nk dptkan

E=mc² + Q said...

kak iza, sorry to hear that..
mcm org lain ckp, bykkan bersabar.n maybe betul. duit tu mgkin bukan utk akak..semoga akak tabah n dpt harungi 9 bulan ni dgn redha.

duit boleh kumpul lagi kak, jgn risau wpun tggl lg 9bulan. insyaAllah ada rezeki bila nak ke arah yg baik ni.

LittleSunshine said...

Nanie: tq.nanie.yup..mungkin bukan rezeki org lg..org redha..tu la tgh start mengumpul semula..gaji lambt lg =(

rose said...

tak tahu nak ckp pe..huhu..tapi sabar ek dear..kalau jd u mau putih mata i..duit sebanyak tu simpanan i bape bulan xmkn tu..huhu..

xpe..mana tau ada rezeki tmpt lain..kuatkan semangat k!

LittleSunshine said...

rose: tu duit bonus i..wawawa..xmerasa pun beli apa yg nak..tggu lg sthn dpt bonus..sedey sgt2..br berazam xmau boros2..wa3

Reen Tart Nenas said...

dear, sangat simpati. harap2 semua nya ok. jangan percaya k kalau dapat email mcm tu...

LittleSunshine said...

tq..sekarang ni pun nk caya kat org pun susah..hu3

Nadya Zahid said...

Ya Allah....banyakkan bersabar eh dear...sungguh jahat org tu..tp pcyla,org tu hidup xkan selamat..dunia & akhirat....
Ya Allah...xsangke sampai mcmtu skali...
I'Allah...akan ade hikmah di sebalik kejadian..Tuhan maha mengetahui...
I'Allah ade rezeki u nanti nak kawin ni..tp xpatut btol pihak bank lepas tangan mcmtu je...
I mintak izin you nak link kan ur experience dlm my blog..supaye bg peringatan kat all b2b's out there...ye la,kite punye la penat2 kumpul duit...org tu snang2 je joli katak..mmg die nak kene mati katak btol....sighhhhhhh
u byk2kan bersabar ok....take care dear...

LittleSunshine said...

thanks coz simpati..dah nk dekat sebulan pun tp until now,xde ape2 pun dr bank.hampeh..nk duit kite cepat jer.tp bila jd mcm ni xbertnggungjawab langsung..

dah redha skit..tp kdg2 rasa unfair la utk pengguna la..share la utk kebaikan bersama =)

tq

Save the Date


* Merisik : 13/9/2010
* Engagement: Maybe No
* Solemization: 21Oct2011
* HerReception:22Oct2011
* HisReception:23Oct2011